Donar el que em sobra o donar el que em fa falta

carlesmarcos Articles Hacer un comentario

Deia Eduardo Galeano que “A diferència de la solidaritat, que és horitzontal i s’exerceix d’igual a igual, la caritat es practica de dalt a baix, humilia a qui la rep i mai altera ni una miqueta les relacions de poder: en el millor dels casos, alguna vegada hi haurà justícia, però en l’alt cel. Aquí a la terra, la caritat no pertorba la injustícia. Només es proposa dissimular “. I és que se’ns estova el cor amb diferents campanyes de “solidaritat” cap a diferents col·lectius que estan passant un mal moment. Això diu molt de nosaltres, creure, hi ha molta gent que ni s’immuta. En aquestes campanyes ens demanen que ajudem en la mesura que puguem, i ens posem, ¡només faltaria …!, “Jo sóc una persona solidària” ens diem a nosaltres mateixos i alhora, si em permeteu enganyant-nos en molts casos. La solidaritat és un valor que forma part d’una actitud que es porta dins i que quan es practica empatitzes completament amb l’altra persona oblidant-te de el teu propi interès i una cosa molt diferent és la caritat on dónes això que et sobra i en nombroses ocasions pensant en tu en primer lloc per rentar o netejar la teva consciència de “què bona persona sóc”. Sens dubte es parteix de la idea que l’emissor es senti beneficiat i satisfet i no el receptor.

Quan dic que ser solidari és una actitud, es veu plasmada en pensaments i actes continus en el dia a dia. Ser solidari vol dir “lluitar” contra allò que creus que és injust, començant per tenir la valentia de criticar aquest que està a dalt i que és el causant segurament d’aquesta injustícia. Ser solidari és una manera de viure que transcorre en el temps i que implica una cosa molt important: compromís, i sobretot es nota que no forma part d’una flor d’un dia en el qual col·labores en algun acte puntual i ho vas dient als quatre vents (això és imprescindible en el caritatiu, ¿per que si no perquè ho faig?).

-Hem après a volar com els ocells, a nedar com els peixos, però no hem après l’art de viure junts, com germans.-Martin Luther King.-

Caritat és convidar a un indigent, a sopar a Nadal per sentir-se bona gent, i Solidaritat és intentar entre tots fer un món millor, perquè el meu món sigui el teu món, el teu el meu i el nostre el de tots, i és que la RAE ja ho defineix bé. Caritat és aquesta almoina o auxili que es dóna als necessitats i solidaritat aquesta adhesió circumstancial a la causa o a l’empresa d’altres.

Crec que toca reflexionar sobre el tema … No us sembla?

Us poso un vídeo d’aquests que et convida a pensar que això de la solidaritat es pot contagiar …

Us desitjo un feliç dia! Ens veiem a facebook, Twitter o a Linkedin…!!! I si voleu likear, retweetear i sharear, no el dubteu…! jo agraït!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *